neděle 7. prosince 2014

Pandí průvodce po Kjótu za tři dny

"Vyprávění" o tom, jak sme jezdili v Kjótu od památky k památce, není nijak dramatický, takže dneska sem dala dohromady dalšího obrazovýho průvodce. Jakožto bývalá Tokijčanka nemám patent na Kjóto, takže moje doporučení jsou based na dvou návštěvách města v rozmezí šesti let a 4 dnech sightseeingu. Kjóto, jakožto bejvalý hlavní město Japonska a sídlo císaře, je takovej Českej Krumlov Japonska. Zasazený v mezi horama prošpikovaný stařičkejma chrámama a 17 (!) památkama UNESCO, Kjóto je pro spoustu návštěvníku numero uno hned po hlavním městě. Proč? To vám vysvětlim foktama :)

1.Císařský palác
Dovnitř se sice nepodíváte, ale má pěkný okolní zahrady a viděli ste ho ve Ztraceno v překladu
http://japantravelmate.com/wp-content/uploads/2014/04/main-gate-shishinden-kyoto-gosho.jpg
2. Nijó-jó
Šógunovo sídlo s ochrannýma prvkama jako vrzací podlahy a skrytý místnosti s ozbrojenou stráží jsou must see hlavně pro kluky. Kromě dobrýho vhledu do historický problematiky císař vs. šógun se můžete projít pěknejma zahradama skýtajícíma hradní příkopy, jezírka, borovice a čajovej altánek.
 

3. Zlatý pavilon Kinkaku-ji
Kinkaku-ji je nejkrásnější, když vám počasí dopřeje a slunce se odrazí od zlatem pokrytýho čajovýho pavilonu a modrá obloha se zračí v jezírku, který ho obklopuje. V tu chvíli máte pocit, že stojíte před nejúchvatnějším výtvorem středověkých architektů. Seriously, Taj Mahal jde stranou! Pokud není modrý nebe, ani se neobtěžujte a počkejte si.

4.Ryóan-ji
Slavná suchá zenová zahrada sloužící k meditaci. Zárověň ovšem jedna z nejnavštěvovanějších kjótských památek, což meditaci trochu ztěžuje.

5.Arashiyama bambusový háj Free
Pro trpělivý fotografy je to ráj, jinak jde o několikaminutovou procházku mezi ploty. Samotná čtrvť je ale moc pěkná, stačí jen zalízt do útulnýho kaféčka a obdivovat japonskej cit pro podzimní  estetično.

6. Kiyomizu-dera

Nejstarší dřevěný budhistický chrám s výhledem na Kyóto. Tady je asi nejzásadnější pokusit se poslepu přejít mezi kamenama lásky.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjH42Cxz2440YBvZPuPGgd1g65bukHM-1wgMa8QYotcx4NGqP4Uar69lPfL9JknMPSG4ec7HrE_mZZrSJ87CTxW9mccdjdo0mNK0A3S3Sh84qrgFieoKkC-QzDxW_hRuitXZjA8xULVRoSO/s1600/Kyoto+%25286%2529.jpg

7.  Ninen-Zaka, Sannen- Zaka Free
Dvě zrestaurované dřevěné čtrvti pod chrámem Tódai-ji. Jde o takovou Zlatou uličku, jenom ve větším měřítku, s hezčími suvenýry a především se spoustou ochutnávek zdarma. Čalouník se nemohl otrhnout od mochi. Čtrvť se táhne několik kilometrů až do pěknýho parku Maruyama a po cestě si můžete sami objevit další malý chrámy a svatyně.

8. Gion Free

Stará dochovalá čtvrť s dřevěnými domky a nejluxusnějšími podniky, kde zábavu neobstarává nikdo jinej než pravé gejši. Zahlídnout gejšu je otázka naprostý náhody, ale svoje šance zvýšíte tím, že se tu projdete mezi sedmou a osmou večerní. Naše skupinka může šťastně potvrdit.

9.Nishiki Market Free
Zasazený do několika pasáží v samém centru Kjóta, Nishiki Market vás spolehlivě zabaví klidně na celý deštivý den. Najdete tu všechno od obchodů s oblečením (tričko s japonským tetování na zádech), přes nejrůznější suvenýry (plyšový ultraroztomilý lachtan velikosti menšího auta) až po obchod specializovaný jen na originální samolepky (!). Tohle bludiště skýtá kavárny, videohry, kino, všechno zabaleno do japonskýho stylu, žádný Paladium. Pro Evropany bude ovšem nejzajímavější část s jídlem, kde se prodávaj speciální ingredience pro luxusní restaurace. Tady se dá sehnat snad všechno, většinou ale nevíte, co to přesně je. Food ulička ovšem zavírá kolem třetí odpoledne, takže je potřeba přijít brzo.

10. Fushimi Inari Taisha Free
 Znáte ten obrázek tří tisíc bran torii? Tak to je tady. Brány lemujou stezku na vrchol kopce a prochází skrz staré hřbitovy a svatyňky. Lehce zmatená mapka vypadá jednoduše, ale procházka je to delší, než se na první pohled zdá. Liška je patron zdejší svatyně. Dřív se věřilo, žen lišky jsou poslové bohyně Inari, která byla zodpovědná za úrodu. Klíč v její puse je symbolicky od sýpky.

Extra dvě, kde jsem zatím nebyla
11. Stříbrný pavilon Ginkaku-ji
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieuA-N3PD0SghO-jnWv6GAQaiZOEi1P9Y6tXfb8TBdioBPZkLc1gG-FlnbakLxM9fp4mwvnx-zNUcu_m0u7vPWglOaUXuhFPWPRiRdE3tk5XoQz45N39gjySGitUqdwVMQ7W0MTq21y2ck/s1600/DSC_0006.JPG
12. Císařská vila Katsura
https://c1.staticflickr.com/7/6098/6345127083_1265756726_z.jpg

2 komentáře:

Kabukimono řekl(a)...

Blednu zavistí. Ty fotky!!! Budu si muset dát kafe.

Amelie řekl(a)...

Můj tajný (a nesplnitelný) sen... Nádherné!